Visoko-otlichie-i-priznanie-arhim-Ieritey

В многовековната история на древния Анхиало с особена светлина блести завинаги една огърлица от 42 митрополити. Всеки един от тях е бил защитник на християнската вяра. Историята на съвременния Поморие е свързана и с въздигането на четирима жители на Анхиало за вселенски патриарси. Единия от които, Еремия четири пъти е на престола на най уважаваната от миряните позиция. Същият е основал църквите на Румъния и Украйна.
Последния митрополит на Анхиало от 1909 до 1923 година, който е известният в историята на Поморие, Василий. От тогава до сега за първи път в най-новата история на Поморие е въздигнат във висш църковен сан, игуменът на Поморийския манастир „Св.вчмк. Георги Победоносец” архимандрит Иеротей.
Светият синод на Българската православна църква е приел решение да бъде извършено наречението на новия Агатополски епископ архимандрит Йеротей (Косаков), игумен на Поморийския манастир. Хиротонията на новия епископ ще бъде извършена върху архимандрит Йеротей в Сливен на 1 октомври 2014 година, съобщиха от манастира.
Да го поздрави лично в манастира пристигна доайена на бургаските археолози и негов преподавател в Шуменския университет проф. д-р Иван Карайотов. Като ръководител на археологическите разкопки в района на античния Анхиало от близо 40 години, той  даде ценни съвети на новия епископ при защита на докторската му дисертация.
Проф. д-р Иван Карайотов с нескриван интерес разгледа църковния музей, които е единствен по българското черноморие и даде съвети относно подреждането на експонатите в него. В най-скоро време ще бъде открита и етнографска сбирка, с която поморийския манастир ще бъде естествен и притегателен център не само за поклонници, но и за десетки хиляди чуждестранни туристи летуващи край брега на Черно море.

Високо отличие и признание – наречение на архимандрит Йеротей за епископ Агатополски

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *