По великата Божия милост и молитвите на нашия Патрон Св. вмчк. Георги и всех православни светии с радост известяваме на всички братя и сестри, че до 16 Август в нашата духовна обител можете да се поклоните Богу чрез мощите на велики наши молитвени застъпници:

  • св. вмчк Пантелеймон, св. ап Варнава, св. Лазар Кипърски, св. мъченица Татяна.

Както знаем, през вековете мощите на прославилите се Христови угодници са донесли телесно и духовно здраве на безброй много християни пристъпващи с вяра.

И до днес светите мощи продължават да творят чудеса и да ни даряват благодатта на Нашия Господ Иисус Христос.

Факта, че св. мощи са запазени нетленни през вековете са велико чудо Божие и велика милост към Българския народ и в частност към всички Поморийци.

Ето и кратко житие на светците;

Свети Великомъченик Пантелеймон

 

Icon of Saint Eearly times Martyr Panteleimon

СВ. ВМЧК Пантелеймон се родил и живял в III век. Бил син на сенатора Евстрогий. Учил при знамет лекар наречен Ефросин. Бил възпитан от благочестивата му майка Християнка да познава и призовава името на Господ Иисус Христос, но след кончината и неговият езически баща успял да убеди Пантелеймон да се върне към старата лъжевяра и поклонение на идолите. По Божия милост обаче бил обърнат от престарял свещеник Ермолай към нашия Господ Иисус Христос в истинската вяра и приел св. Кръщение. Получил дара на лечителство и чудостворството на св. Дух, той изцерил мнозина безнадеждно болни, чрез светите си молитви вяра и живот в светост. Подобно на Господ Иисус Христос, с благодатта на св. Дух св. ВМЧК Пантелеймон изцерявал слепци и всякакви безнадеждно болни люде. Бидейки сам от заможно семеиство св. Патентелеймон, раздал цялото си богатво на бедните. Спазвал прилежно думите на Господ Иисус Христос, посещавал тъмници, затвори и болници и ходил навсякъде където имало страдащи. Воабще във всичко подражавал на щедростта на нашия Господ Иисус Христос. Самото му име дадено от роджение Пантелеймон значило всемилостив и наистина по делата си той станал такъв. Заради нарастващата му слава другите Лекарите му завидели, задето изцерявал всяка болест и започнали тайно да търсят начин да му напакостят. Бил наклеветен скоро от неговите завистници на цар Максимиан. Казали на владетеля, че ако Пантелеймон бъде оставен така, ще обърне всички от “древните” Богове към Господ Иисус Христос. Било наредено светецът да се отрече от Христос и да се поклони на езическите идоли (за да засвидетелства верността си към императора). Св. ВМЧК Пантелеймон твърдо отказал и бил тежко и продължително мъчен на дърво за мъчения, бивайки стърган със железни куки и опалвайки ребрата му със свещи. Вместо вмчк Пантелеймон да бъде изтощен от мъченията точно напротив неговите мъчители се изтощили от мъчения и не могли вече да го мъчат. Виждайки необичайното чудо мъчителите и императора не се разкаяли, но продължили с мъченията като безумни мислейки че чудото е плод на някакво магъосничесто. Сложили го на мъки в котел, но влизайки в котела св. Пантелеймон огънят изгаснал, а наженото олово изстинало. Неможейки да изгорят светеца, решили да го удавят в морската дълбина, но и този им кроеж се провалил морето изхвърлило скоро, живо тялото на дивният Христов угодник.. Опитали да го погубят с диви животни на местната арена. Зверовете вместо да му напакостят, се приближили и заблизали раните на св. мъченик. Императорът безумец се вбесил, заповядал да завържат свети пантелеймон на колело със шипове и го измъчват. Неможейки да го погубят по никакъв друг начин императорът заповядал да бъде посечен св. ВМЧК Пантелеймон заедно със св. Ермолай и още 2-ма християни. Християните, вземали тялото му и благочестиво го погребали. От неговите свети, мощи изцеренията и чудесата продължават и до ден днешен.

Страстотерпче святый и целебниче Пантелеимоне,

моли милостивого Бога, да прегрешений оставление подаст душам нашым.

Свети страдалче и целебниче Пантелеймоне,

моли милостивия Бог да прости прегрешенията на душите ни.

Св. мъченица Татяна – ранна християнска мъченица II век

Saint Tatiana - early Christian Italian martyr saint from 2nd century

Св. мъченица Татяна се родила в Богато семейство в II век, баща и бил префект на Рим. Тя от ранна възраст се обрекла на целомъдрие. Господ я удостоил да бъде и дякониса. Настанало страшно гонение, срещу християните и въпреки знатното семейство на св. Татяна, тя била отведена да се поклони пред идолите в идолски храм. Не само, че светицата не се поклонила но по молитвата и идулът се сгромолясал и се строшил на пърчета. Младата светица била дълго убеждавана да се поклони на идолите неуспешно. После била подложена на-най свирепи изтезания; изболи очите и рязали ивици от снагата и. Мъчили я с дни, но по чуден начин Господ Иисус Христос изцерявал раните през нощта на мъченицата. Заради молитвите на светата мъченица към Христа се обърнали скоро и мъчителите и като искали прошка от св. Татяна, че са я мъчили. Заради това и 8-те новопокаялите се мъчители Християни, били осъдени на смърт заради Христа. Скоро измислили ново, мъчения хвърлили я в клетка с изгладнял пустинен лъв; вместо да и навреди лъвът се заумилквал около нозете на светицата. Виждайки дивното чудо от страх да не се обърнат още мнозина към Христа, наредил да обезглавят св. Татяна незабавно. Скоро бил обезглавен мъченически и бащата на светата мъченица!

Светло во страдании твоем возсияла еси страстотерпице,

от кровей твоих преиспещрена,

и яко красная голубица к небеси возлетела, еси, Татиано.

Темже моли присно за чтущыя тя.

Светло си възсияла в страданията си, страдалице,

   украсена с твоите кърви,

   и като прекрасна гълъбица си отлетяла на небесата, Татяно.

   Затова се моли винаги за почитащите те.

Св. Апостол Варнава – От 70-те апостоли

Saint Varnava of the 70 apostles of Lord Jesus Christ an orthodox Christian icon

Свети Варнава, бил наречен варнава от апостолите, като преди това имал името Иосия (Деян 4:36). За него е споменато в Посланието на св. Апостол Павел до Галатяните: “възлязох ­ казва апостол Павел ­ в Иерусалим с Варнава” – (Гал 2:1).

Св. Варнава и св. ап. Павел проповядвали Христа в Рим, а после бил поставен за епископ в месността Медолан. Завършил живота си в родината си на остров Кипър, където бил пребит с камъни от гонителите на Христовата вяра. Бил Погребан с чест и съгласно желанието му го погребали в Гроба със свето евангелие от Матей, което по-рано св. Варнава сам преписал и с което никога не се разделял.

Св. Лазар Кипърски – Още Наречен св. Лазар 4-ро дневни.

Това са мощите на същия тоя Лазар, който Господ Иисус Христос възкресил от мъртвите в 4-тия ден след кончината му. След кръсното разпятия смърт, възкресение и възнесение на Господ Иисус Христос. Възникнало силно гонение срещу християните в Юдея. За да обърне, повече хора към Христовата истина св. Лазар напуснал, юдея бидейки живото доказателство за истинността на Христовата вяра, еврейте желаели многократно неговата смърт. По Божий промисъл св. Лазар проповядвал в Гърция и Кипър, завършвайки живота си в Кипър. И до днес нетленните мощи на св. мъченик се пазят в Кипър за поклонение.

За поклонение в Поморие на мощите на св. мъченица Татяна, св. вмчк Пантелеймон, св. ап. Варнава, св. Лазар Кипърски

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *