nov_cyrkoven_muzei-otvori-v-grad-Pomorie

След дълги перипетии около реализиране идеята на игумена на Поморийския манастир „Св. вмчк. Георги Победоносец” архимандрит Иеротей  за експониране на църковните светини, който са част от последните 250 годишната “съвременна” история на манастира отвори врати нова изложбена зала. Тя е разположена в партерния етаж на светата обител.

Многобройните гости на единствения действащ по българското Черноморие мъжки манастир някакси неусетно се потапят в една друга атмосфера, съхранила оригинални църковни пособия  и отделни фрагменти от бита на населението от Община Поморие.

В полумрака всред автентична обстановка причудливо се осветяват отделните експонати, създавайки неотразимо впечатление у посетителите. Експонатите се  държат зад специално създадени за целта стъклени витрини далече от хорската съблазън и надежно защитени със съвременно охранителна система.

Първите стъпки по създаване на уникален църковен музей в са налице, идеята само по себе си е достойна да заеме своето място, като център за християнско образование. В последните години манастирът се утвърждава като активен християнски център, а от такива действително има нужда в напоследък обезверения ни народ

Декоратор на новата изложбена зала е видната бургаска изкуствоведка Пенка Захариева-Седларска, ексдиректор на Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“.

Амбициите на докторанта по богословия архимандрит Иеротей заслужават адмирации по реализацията на неговото Богу угодно дело.

Manastir_muzey-cyrkoven-Pomorie

Знаем, че Християнството е основата на българската държавност и невидимата нишка съхранила онези доброделите върху които се крепи съвременна България и следователно, ако искаме и в бъдеще да имаме държава сме длъжни да съхраним Вярата и християнските си ценности.

С тази нова културна придобивка в Поморие, манастирът  наред с провеждането на неделно училище се утвърждава като активен християнски просветителен център.

Нов църковен музей в двора на Поморийски манастир

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *