За поредна Година, в чест на небесния покровител на светата обител св. ВМЧК Георги Победоносец гр. Поморие се отслужи тържествена Света Литургия. Георгъовден е един от най светлите Християнски Празници в църковното Богослослужение. От векове празникът на свети Георги е дълбоко почитан от православният Български народ. За поредна година хиляди вярващи Християни посетиха светата Обител да просят молитвено застъпничество душевно и телесно изцерение и небесно благословение.

Тази година празникът в гр. Поморие започна по-рано от обикновено, още на 5-ти май архимандрит Иеротей – игумен на манастира – отправи своята благословия към участниците на вече ІХ–тият по ред Национален Тракийски Фолклорен събор “Гергьовден” и гражданите на Поморие. Поморийски Манастир - Свети Великомъченик Георги Победоносец Надпяване Игумен ма Манастира архимандрит Йеротей

През тази година в манастира по Божия милост бяха донесени и частици от мощите на св. великомъченица Марина и на свети великомъченик Георги Победоносец. За радост на Поморие, Бургас и цялата Сливенска духовна митрополия, частица от мощите на св. вмчк. Георги ще пребивава в Поморийски манастир оттук насетне.

свети Мощи св. Марина и св. вмчк Георги, св. Макрина

Скъп гост на празника беше Сливенски митрополит Йоаникий, който всяка година отслужва Светата Божествена Литургия, просейки небесна милост от нашия Господ Иисус Христос по молитвите на небения покровител на Поморие и манастира св. вмчк. Георги. Заедно с негово преосвещенство дядо Йоаникий служиха и йеромонах Йоан от Великотърновска епархия ( който освен монашеските си обети изпълнява и лекарски задължения ), ствр. свещеноиконом Силвестър, свещеноиконом Иван Стойков и дякон Александър Нешев

. Дядо Йоаникий по време на света литургия Благославяйки Народа със св. Причастие

На празника почитни Гости бяха Генералният консул на Русия Юрий Салавьов, зам. председателя на Общински съвет гр. Неа Анхиалос /Гърция/ Никос Сталос, както и посланика на Либия.

За храм-празника присъстваха и голямо множество миряни от Бургас и близките околий като в това число и миряни от близките побратими православни сестри църкви: Русия, Румъния и Гърция.

Pomorie Bell Tower Георгиовден 06.05.2012 / Saint George's day in Pomorie Monastery crowd in front of monastery, Хиляди присъстваха на Георгъовден в гр. Поморие

Песнопенията по време на св. Литургия, изпълни преподавателя по Източноцърковно Пеене в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” протопсалта Симеон Генов.  В края на светата литургия митрополит Йоаникий се обърна с тържествено слово към богомолния народ и говори за благодатната сила Божия, която се е проявила чрез подвига на светия великомъченик Георги, тази благодатна енергия и до днес укрепява нишите духом, обикновените и измъчени от непрестанните трудове работници, болните православни люде и всички прибягващи с вяра, надежда и любов люде. След това, игумена на манастира архимандрит Иеротей и протодякон Любомир Братоев извършиха обичайния празничен водосвет в двора на манастира, тъй като храмът побра само малка част от стеклите се хиляди богомолци.

Pomorie Monastery Saint martyr George on the monastery feast

Големи групи от Поклонници от околните села, Бургас и цяла България не преставаха да прийждат в обителта през целия ден. Отец Сергий, непрестанно подбуждаше и обгрижваше новопристигащите в храма и обителта люде с думите, Кажете Молитва на Георгиовден и Бог ще ви избави!.

Кратка история на Манастир Св. вмчк. Георги Победоносец

Манастирът “Св. вмчк. Георги Победоносец” се намира в центъра на Поморие. Основан в годините, когато България е под Османско робство. Тогава целият регион бил под властта на един човек – Селим Бей. Богат, но нещастен, защото и той и любимата му дъщеря страдали от тежка болест. При него работели и християни – един от тях дядо Нено, който бил ратай в чифлика сънувал няколко пъти Свети Георги, който му казал да дойде на мястото където се намира сегашната камбанария и да започне да копае.

Според историята, Селим Бей не разрешил християните да изпълнят съветите получени от Св.Георги чрез съня и затова бил поразен със тежка болест. Дядо Нено тайничко изкопал мъничък кладенец от който бликнала целебна вода. Селим Бей пиейки от тази вода се излекувал от нелечимата си болест и решил да дари земя на църквата ни да построи църква и да започне изграждането манастира, който си седи и до днес. Той и цялото му семейство, станали и първите калугери в манастира.

Отец Сергий – Кажете молитва на Гергьовден и Бог ще ви помогне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *