и ученици към Поморийски манастир и тази година бе благословен от Сливенския митрополит Йоаникий. В него се включиха деца от неделното училище към храм “Свети Йоан Рилски” в Бургас, както и двама техни връстници от София и Сливен. Лагерът това лято се проведе на две смени, ръководени от Атанасия Петрова и благословени и от архимандрит Йеротей – игумен на манастира.

Програмата на лагера бе съобразена с възрастта на учениците, като всеки ден бе провеждана беседа по учебника на Иван Николов – “Православно вероучение”, бяха четени жития на светии, проведено бе и състезание по религия в 4 кръга (подредба на пъзел, решаване на тест, написване на пропуснати букви от Христови думи и етюд по житие на светия). Учениците добиха нови знания за светото православие, развиха дарбата си рисуване на орнаменти и сцени от живота им в манастира. Направиха паспартирани рисунки на тема “Моето манастирско лято – 2013-то”, рисуваха порцеланови чаши, оригами, помагаха на монасите, а на открита сцена до читалището в града изнесоха богата програма с цел благовестие. Децата представиха драматизациите, изготвени от монахиня Валентина Друмева “Притчата за блудния син”, “Козет” от “Клетниците”, “Скитникът” по Йордан Йовков, стихове и песнопения. Децата нарисуваха християнски символи на бели тениски и направиха магазинче, в което продаваха собственоръчно направените творби. Сумата от печалбата се раздели на всеки по равно.Lager1


Децата останаха изключително доволни от уроците по баскетбол на игрището, от посещението на стария град Поморие, храма в града, на урока по иконопис, преподаден от иконописецът Росица – Руска, на беседата по житието на света Параскева от проф. Никола Хаджиев, от разговорите с архимандрит Константин от манастира в Патлейна “Св. Пантелеймон”, с монах Сергий, с отец Петър и отец Йоан от град Сливен, от посещението на детски игрален център, интернет клуб, плаж и магазини, от лагерния огън на края на всяка от смените с много смях и беседи.

Изработени риби от плат бяха само едни от сувенирите, които подариха децата на българи и чужденци, поклонници в манастира.

Светото кръщение на едно некръстено бургаско дете Андрей от лагера бе безплатно и благословено от игумена на манастира. Стана традиция всяко лято безплатно да се кръщава дете от лагера. Безброй запознанства с деца и възрастни от Беларус, Украйна, Русия и страната ни радваха малки и големи.

 

Автор Десислава Георгиева 09.09.2013г. 08:07ч., обновена на 17.09.2013г. 14:18ч. 1060

Православен Лагер в Поморийски манастир 2013 г. – Семейство от Маями спонсорира православен лагер в Поморие

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *