В края на 17 век на мястото се заселва турският бей Селим и основава свое владение – чифлик. Според преданието, той страдал от тежка и неизлечима болест. Една нощ сънувал, че в двора на къщата му има чудотворна вода. Когато разкопал на указаното в съня място, Селим бей открил мраморен барелеф на Свети Георги, а под него – аязмо. С водата от извора той се излекувал и в знак на благодарност построил на това място параклис и заедно с цялото си семейство приел християнската вяра. След като овдовял, Селим бей дарил чифлика си от 3800 декара за манастирска земя.

На всеки Гергьовден много Християни се стичат към манастира „Свети Георги „ отново търсейки молитвеното застъпничество и преповтаряне на чудото с изцерението на селим Бей, който дарява своя чифлик приема монашество и става пръв игумен на манастира в далечните години на духовно и държавно турско иго през далечния 17 век.  Днес Поморийският манастир е прочут най-вече с чудотворната си икона на своя патрон Свети великомъченик Георги, а обикновенните хора и християни и мисюлмани и хора от други религий прибягват ежедневно с надежда към чудотворящата вода в манастира намираща се в аязмото където за пръв път става чудотворното изцеление. Аязмото дадено на Българския народ като духовно утешение в тежките години на робството е действащо и до днес, на същото това място където се извършва първоначалното чудо.

Агатополският Епископ Йеротей разказва за Поморийския Монастир и аязмото

За историята на храма разказва игумена на манастира Негово преосвещенство Агатополския епископ Йеротей – Викарий на Сливенския митрополит негово-високопреосвещеноство Йоаникий.

В древния град Анхиало /днешен Поморие/, още от I век има Епископска община. Следват градеж на духовната обител, разруха през Османската империя и чудотворно въздигане, благодарение на ратая Нено и неговия господар Селим бей. Епископ Йеротей разказва за пророческия сън на ратая Нено. Той следвал съня си и открил мраморен барелеф на Свети Георги. Вдигнал го от земята и оттам бликнала лековитата вода. И днес този барелеф с образа на Светеца открит от свети Георги е изложен за поклонение в аязмото и чудесата на духовната и телесна помощ продължават, хиляди се стичат да се благословят от чудодейната вода или просто да отпият от лечебната вода за здраве.

 

Агатополският Епископ Йеротей разказва за Поморийския Монастир и аязмото

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *